0

Вашата колекция е празна

27 декември, 2014 3 минути за прочитане

В експозицията са включени 120 творби на Христо Каварналиев, които са образци на неговото творчество от различните периоди на развитието му. Кураторът е събрал рисунки, гвашове, акварели и живописни творби от Национална художествена галерия, Музея на Възраждането във Варна, Военноисторическия музей, галериите във Варна, Добрич, Каварна, Балчик, както и от редица престижни частни колекции. Всички те са подредени в залите на целия първи етаж на Градската художествена галерия. В отделна зала е ситуирана документална фотоизложба: снимки от личния албум на Каварналиев, както и автентични документи, публикации и художествени оформления на печатни издания, направени от художника. Тук съдействие оказа Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. Така, редом с впечатляващите картини, посетителите могат да се докоснат и до личността на Христо Каварналиев и нейната значимост в културния климат на Варна през първата половина на миналия век.

Впечатляващ е фактът, че подобна ретроспективна изложба на големия български маринист се организира и открива за първи път в родния му град, след смъртта му през далечната 1951 г. Причините за това са различни и може би най-съществената е, че творбите му са разпилени най-вече в частни колекции из цялата страна и чужбина. Липсва фамилна и обществена културна памет за този художник, поради което името му е потънало за дълги години в забвение. С благородните усилия на организаторите, на музейните и галерийните специалисти, както и на колекционерите, днес ние се прекланяме пред таланта и творчеството на големия ни класик и му искаме своеобразна прошка за забравата. Правим го в дните на Рождеството на Христос, чието име Каварналиев носи.

В навечерието на изложбата излезе и монографичната книга за Христо Каварналиев. След спечелен проект тя е подпомогната финансово от фонд „Култура“ при Община Варна, както и от галерия „Кавалет“. Авторът Валерий Д. Пощаров проследява животът и творческото израстване и развитие на художника, историческите и обществените обусловености за изграждане на мирогледа му в драматичната първа половина на миналия век, естетическите му търсения след специализацията му в Германия, утвърждаването на творческото му кредо, многобройните му изложби и отзивите на критиката за тях. В съпоставителен план е очертано мястото на Каварналиев в пъстрата палитра на българската класика, където той, заслужено и всепризнато е титулуван като най-оригинален и искрен художник на морето.

Христо Каварналиев - Монография

Изданието е луксозно, голямоформатно, пълноцветно и включващо над 120 цветни репродукции на творби на Каварналиев. Многобройните черно-бели фотографии от личния албум на художника документират моменти от юношеството и студентските му години, от периода му на военен художник през Първата световна война, от специализацията му при Франц фон Щук в Мюнхен през 1920 г., от активния му изложбен живот и приятелствата с Александър Добринов, Райко Алексиев, Панчо Владигеров, Александър Божинов, Андрей Протич, Георги Велчев, Уйлям Уотсън, проф. Мусман и др. От този албум са и вълнуващите снимки на малкия Христо с неговата майка. В книгата са включени някои по-интересни публикации на Каварналиев в печата. Тук е публикуван и автентичният разказ на самия художник за неговата младост, написан в годината преди смъртта му.

През м. януари, сред картините в изложбата, ще се състои премиерата на книгата и кръгла маса, в която специалисти и общественици ще разговарят за творчеството и личността на Христо Каварналиев.

---

ВЕРНИСАЖ: 16. 12. 2014 г., 18.00 ч., Градска художествена галерия - Варна

ВРЕМЕТРАЕНЕ НА ИЗЛОЖБАТА: до 30. 01. 2015 г.

Организатори на изложбата са:

Община Варна, ГХГ-Варна и галерия „Кавалет“. Куратор на изложбата, както и автор на монографична книга за големия български класик е Валерий Д. Пощаров. 


ИЗКУСТВО ПО EMAIL?