0

Вашата колекция е празна

Блог за изобразително изкуство

Колекционерът се култивира и израства с времето

Колекционерът се култивира и израства с времето

Сред хаоса на арт-пазара и честите опити на недуховни хора да купуват духовни индулгенции се очерта една нетрадиционна и доскоро непозната за широката общественост сфера на занимания – колекционирането на произведения на изкуството. С помощта на консултанти или не, но заможни българи започнаха да изграждат систематично свои колекции. Причините? Най-общо казано, както навсякъде по света те са две – любов към изкуството и надеждност на инвестицията. При различните случаи двете разменят местата си. Но аз твърдя, че без отношение към изкуството не става. Затова тия които го нямат, а имат много пари, колекционират коли, яхти, имоти, метреси и т.н. За да не са празни стените на палатите им, си поръчват скъпи, но посредствени копия на Рубенс и Дали.
Прочетете още
Стоимен Стоилов – куриер на цивилизациите

Стоимен Стоилов – куриер на цивилизациите

Няма неизстрадан път към съвършенството. Животът на Стоимен Стоилов - и в личен, и в творчески план, е поредното потвърждение на тия извечни максими. Бог подкрепя талантливата му ръка, но му дава и изпитанията, както на всички свои любими същества.  Художникът е роден във Варна. В самото сърце на морския град, на уличка зад сегашната община. Баща му е бил морски офицер и е приспивал невръстния си син с разкази за ветровете, бурите и магията на огромната вода, наречена море. А след това  в сънищата на момчето е доплувала от хоризонта голяма, праисторическа риба, която е носила на гърба си легенди и приказки за далечни времена. По-късно тя ще стане неизменен персонаж и синоним на творчеството на художника. С хлапетата от махалата Стоимен често е тичал към пристанището, където са акостирали впечатляващите, големи кораби. Но за да се стигне дотам, се минава през едно магично място.

Прочетете още
Трифон Юде - колекционерът и неговата страст

Трифон Юде - колекционерът и неговата страст

Роден в Германия, в семейството на баща-германец и майка-българка, в ранното си детство той прекарва девет години в София, където баща му е учител. Дори след завръщането си в Родината, той не пропуска година, в която да не се завърне в България. След пенсионирането си, д-р Юде решава да се раздели с колекцията си от изкуство, в името на редица благотворителни инициативи. Последната от тях - продажба на графики в подкрепа на дома за сираци на отец Иван от с. Нови хан. В желанието ми да запозная публиката със същността на това събитие, ще споделя откъси от днешния ми разговор с д-р Юде.

Прочетете още

Стоимен Стоилов – двете алегории

Стоимен Стоилов – двете алегории

Буквално преди няколко дни големият български, а и европейски художник Стоимен Стоилов завърши и подписа две монументални живописни платна (4х4 метра), които вече са разположени във фоайето на стогодишната класическа сграда на Икономическия университет. Те бяха поръчани от ръководството на авторитетното ни учебно заведение, за да се отбележат две юбилейни годишнини- 95 г. Икономически университет и 100 г. от построяването на академичната сграда. Преди един век арх. Никола Лазаров и скулптора Кирил Шиваров създават един от архитектурните шедьоври на Варна. Сега проф. Стоимен Стоилов дойде от Виена и рисува десет месеца двете мащабни композиции, с които „дописва“ красивото дело на своите предшественици. А ръководството на Университета начело с Ректора, проф. Пламен Илиев, вписва своите имена на меценати в историята на учебното заведение, редом с щедрите първосъздатели.
Прочетете още
Вълчан Петров - отшелникът от Марково

Вълчан Петров - отшелникът от Марково

Вълчан Петров е от онези художници, за които не са необходими литературни упражнения, за да се изградят легенди около името му. Далеч от шумния обществен ритъм, Вълчан е изградил света си в подножието на Родопите. Тракийският вятър едва носи обърканите песнопения на съвременния човек, а домът му прилича на раннохристиянски храм, построен върху основите на езическо светилище.  Изправен пред дворната порта, човек вижда един дълъг канап, който води към голяма и тежка камбана. Това е звънецът. Чува се далечният глас на Вълчан. След известно чакане той се появява - сади нещо в горния край на градината си.

Прочетете още
Защо някои търсят

Защо някои търсят "картини за спалня"?

Навярно това ще прозвучи странно, но едно от най-честите търсения в интернет, когато хората се интересуват от картини, е "картини за спалня". "Картини за стена" (абсурдна и неправилна формулировка по същността си) също е с много висок процент на заявките и предвид всевъзможните арт инсталации и пърформанси, натрапвани ежедневно от концептуалистите, това е категорична победа за изящните изкуства в своята класическа форма. Но нека се върна на "картини за спалня" - не защото тези творби се експонират по презумция на стена, а защото това търсене събужда някои интересни противоречия, които бих искал да анализирам в контекста на антропологията на изкуството.
Прочетете още

Пазарът на изкуство през 2014-та

Пазарът на изкуство през 2014-та

Публикувам тези данни с уговорката, че пазарът на изкуство в света не е това, което е в България. Отбелязвайки този факт, не мога да не призная обаче, че страната ни е инкубатор на големи таланти и достойни имена за световната сцена на изящните изкуства. Цитираните стойности не интерпретират произхода на авторите или тяхната националност, а визират характеристиките на отделните пазари. По всяка вероятност в тези сделки присъстват и много произведения на български автори, или такива с български произход, но те са реализирани основно на чуждите пазари. Търговията с изкуство е съсредоточена основно в три страни, които покриват 83% от световния пазар. Тази статистика е дотолкова плашеща, че провокира големите играчи на тази сцена да търсят реализация в някоя от тези три държави - САЩ, Китай и Великобритания.
Прочетете още
Как художниците намират галериста

Как художниците намират галериста

Като арт мениджър получавам постоянно кандидатури от автори, които желаят да представят и продават творчеството си. За съжаление малцина от тях познават неписаните правила, които водят към тази цел. Пътят за достигане до публиката може да бъде много индивидуален при различните автори, но най-представителния начин за достигане до истинските ценители винаги минава през художествена галерия.  Галериите най-често работят с определен кръг от автори и отговорността кои имена ще бъдат представени тежи върху раменете на галериста. Негова е задачата да оформя цялостната художествена концепция на галерията и с това да налага определени стойности. Тези стойности не би следвало да бъдат свързани с личните пристрастия на галериста, а да са израз на задълбочен анализ на художествените процеси.

Прочетете още
8 причини да купуваме картини

8 причини да купуваме картини

  1. Несъмнено най-добрата и важна причина да закупим произведение на изкуството е, защото то ни вълнува .
  2. Меценатство! Купуването на изкуство на съвременни автори подкрепя самите творци и е основа за развитието на изкуството. Този акт ни прави участници в процесите на съвременната култура.
  3. Картините са живи. Оригиналното произведение съхранява енергията на автора и я споделя със зрителя. Няма нищо по-празно, от празната стена. Щастливите стени правят щастливи нас самите.
Прочетете още

120 години Христо Каварналиев

120 години Христо Каварналиев

Подобна ретроспективна изложба на големия български маринист се организира и открива за първи път в родния му град, след смъртта му през далечната 1951 г. Причините за това са различни и може би най-съществената е, че творбите му са разпилени най-вече в частни колекции из цялата страна и чужбина. Липсва фамилна и обществена културна памет за този художник, поради което името му е потънало за дълги години в забвение. С благородните усилия на организаторите, на музейните и галерийните специалисти, както и на колекционерите, днес ние се прекланяме пред таланта и творчеството на големия ни класик и му искаме своеобразна прошка за забравата.
Прочетете още
Генчо Денчев - за детството и годините в Академията

Генчо Денчев - за детството и годините в Академията

Разказ от първо лице за първите срещи с изкуството и годините в Академията.
Прочетете още
Драган Немцов разказва

Драган Немцов разказва

Драган Немцов разказва за приятелството си с Кристо, за срещите си с модерното изкуство и за необходимостта на един творец да експериментира. На близо 80 години Драго започва да рисува върху своя iPad и създава стотици дигитални творби.
Прочетете още


ИЗКУСТВО ПО EMAIL?