0

Вашата колекция е празна

Блог за изобразително изкуство

Сто стъпки светлина

Сто стъпки светлина

4 минути за прочитане

Във време на тотален обществен и политически хаос, на национален и духовен нихилизъм и обезкостена култура, на господстващи ерзаци и мрачни оракули, един художник ни кани в салоните на Добричката галерия, за да сподели своите „СТО СТЪПКИ СВЕТЛИНА”. За тези, които не познават Христо Кралев, мотото на изложбата ще прозвучи предизвикателно и маниерно. А всъщност, то е сакралното ядро на цялото досегашно творчество на художника. Божието озарение, с което е докоснат всеки земен човек, за да е светъл Пътят му. Но малцина са посочените да раздават светлина и Бог не ни се сърди, че ги наричаме „творци”. Един от тях е Христо Кралев.
Прочетете още
Инвестирането в изкуство е хапче против инфлацията на духа, но и признание за нашата мимолетност

Инвестирането в изкуство е хапче против инфлацията на духа, но и признание за нашата мимолетност

3 минути за прочитане

Изкуството несъмнено е от онези дълготрайни активи, които са доказали своята устойчивост дори в най-тежката инфлация и времена на икономически трусове. Нещо повече - в историята на човечеството империи и цивилизации са изчезвали, но изкуството им е надживявало дори тях. Изкуството се е превърнало не само в стойност за възвисяване на човешкия дух, но и средство, чрез което може да опознаем всички тези изчезнали светове.

Когато купуваме картини, ние...

Прочетете още

"ПАРАКЛИС" в "Кавалет" - Спомен за художника Димитър Лалев

3 минути за прочитане

Митко се усмихваше с присъщата му вглъбеност и притеснителност. Не обичаше да е в центъра на човешкото внимание и суета. Винаги съм мислил и вярвал, че е прероден български зограф, който следва тихо и неотклонно отредената му мисия.

Имахме една мечта: аз да построя с ръцете си малък параклис, а Митко да го изрисува. Съдбата  реши друго. Но в драматичните дни на тази пролет ненадейно някой почука на вратата на въображението ми и ме запита: „А невъзможен ли е този параклис?” Не зная дали беше духът на Митко, но за няколко дни събрах десетина картини и отделих кътче от Дом "Кавалет", където ги подредих.

 

Прочетете още

Писмо до Лика Янко и яйце за Великден

Писмо до Лика Янко и яйце за Великден

3 минути за прочитане

Скъпа моя... От години вече не мога да изричам обичайното "Честит Рожден ден" - не е прието да се честити на човек, преминал в онова голямо свободно пространство, в което - надявам се - има повече любов между душите... Не мога да честитя, но можем да те честваме, да припомняме на по-младите за твоето изкуство, което ти доближаваше до естеството на нещата, защото работеше с лекотата и вдъхновението на децата, сякаш вдишваше и издишваше картините си. Така и ние днес - вдишваме ги и задържаме дъх - та да усетим вътре в себе си твоите, а аз мисля - и Божите послания...

...Не можеш да си представиш колко много хора те обичат и търсят твоите картини. Взират се в бялата им магия, навярно интуитивно усещайки, че човек има нужда от пречистване и докосне ли се до твоето БЯЛО, той получава милостта и опрощението...
Прочетете още
Откъс от монографично-биографичната книга за Стоимен Стоилов, част II

Откъс от монографично-биографичната книга за Стоимен Стоилов, част II

11 минути за прочитане

Детски стъпки по пясъка

Когато на 18 септември 1944 г. във Варна се ражда Стоимен Стоилов, Втората световна война все още не е завършила. С живота на милиони млади хора човечеството заплаща своите поредни безумия. На морския бряг се появява едно момче, което ще стане художник и драмите на човека ще бъдат негова вълнуваща тема.

Майката на Стоимен – Стефана, е добруджанка. Този регион се слави с богатата си земя и с трудолюбивите хора, които я населяват. Родът на баща му Иван е от Лозенградско и е споделил тежката участ на българските преселници от Източна Тракия. Предполагам, че родителите на Стоимен са дали на първородното си дете това лично име, знаейки, че то означава устойчив, силен, благословен от Бога да оцелява и в най-големите житейски трудности. В основата на името „Стоил“ са също глаголите „стоя“ и „стоически отстоявам“. Животът и съдбата на художника ще покажат, че няма нищо случайно в името и фамилията, които получава и наследява.

Прочетете още
Откъс от монографично-биографичната книга за Стоимен Стоилов, част I

Откъс от монографично-биографичната книга за Стоимен Стоилов, част I

6 минути за прочитане

Със Стоимен сме в църквата „Св. Николай Чудотворец“. Това е храмът на моряците. Тук ги кръщават и тук ги оплакват в последния им път. След дългите скиталчества по морета и океани, на този бряг е сетният им пристан. Затова пред църквата те са поставили голяма стара котва. За нея са завързали с най-здравия моряшки възел въжетата на кораба, носещ душите им. Не искат никога той да отплава от Варненския залив. Покойният баща на Стоимен е бил морски офицер.

В преддверието на храма се спираме за малко. Стоимен ми посочва надпис сред стенописите. Там са имената на художниците Никола Кожухаров и Петър Михайлов. През 1961 г. те изписват стените на църквата.

„Тези наши класици имат основна роля в покръстването ми във великата религия на изкуството. Невероятно ти звучи, нали? Хайде, започваме разговорите и работата по книгата!“
Прочетете още

Как да представя творбите си в галерията?

Как да представя творбите си в галерията?

4 минути за прочитане

Като арт мениджър получавам постоянно кандидатури от автори, които желаят да представят и продават творчеството си. Около 200 художници искат да бъдат включени в галерията всяка година.

Пътят за достигане до публиката може да бъде много индивидуален при различните автори, но най-представителния начин за достигане до истинските ценители винаги минава през художествена галерия.

Прочетете още
Картината има “аура

Картината има “аура", създадена от енергията на художника

9 минути за прочитане

Всички сме деца на Твореца и носим негова искрица. Но има „избрани“, които ни карат да се вълнуваме и ни подсещат за духовното ни начало. Другото е кал и тленна материя. Това е смисълът на изкуството! Има художници, които споделят, че не мислят за това и не желаят да се товарят с философски и екзистенциални проблеми, че рисуват, защото така дишат. Това вече е призвание. Големите художници, поети, музиканти, са посланици на Бог. Затова без притеснение ги наричаме Творци. Винаги съм споделял, че картината има „аура“, създадена от енергията на художника. Попадайки в нея, ти изпитваш необясними, но осезателни чувства и вълнения. Понякога завладяващи!
Прочетете още
Колекционерът се култивира и израства с времето

Колекционерът се култивира и израства с времето

7 минути за прочитане

Сред хаоса на арт-пазара и честите опити на недуховни хора да купуват духовни индулгенции се очерта една нетрадиционна и доскоро непозната за широката общественост сфера на занимания – колекционирането на произведения на изкуството. С помощта на консултанти или не, но заможни българи започнаха да изграждат систематично свои колекции. Причините? Най-общо казано, както навсякъде по света те са две – любов към изкуството и надеждност на инвестицията. При различните случаи двете разменят местата си. Но аз твърдя, че без отношение към изкуството не става. Затова тия които го нямат, а имат много пари, колекционират коли, яхти, имоти, метреси и т.н. За да не са празни стените на палатите им, си поръчват скъпи, но посредствени копия на Рубенс и Дали.
Прочетете още

Стоимен Стоилов – куриер на цивилизациите

Стоимен Стоилов – куриер на цивилизациите

10 минути за прочитане

Няма неизстрадан път към съвършенството. Животът на Стоимен Стоилов - и в личен, и в творчески план, е поредното потвърждение на тия извечни максими. Бог подкрепя талантливата му ръка, но му дава и изпитанията, както на всички свои любими същества. Художникът е роден във Варна. В самото сърце на морския град, на уличка зад сегашната община. Баща му е бил морски офицер и е приспивал невръстния си син с разкази за ветровете, бурите и магията на огромната вода, наречена море. А след това  в сънищата на момчето е доплувала от хоризонта голяма, праисторическа риба, която е носила на гърба си легенди и приказки за далечни времена. По-късно тя ще стане неизменен персонаж и синоним на творчеството на художника. С хлапетата от махалата Стоимен често е тичал към пристанището, където са акостирали впечатляващите, големи кораби. Но за да се стигне дотам, се минава през едно магично място.

Прочетете още
Трифон Юде - колекционерът и неговата страст

Трифон Юде - колекционерът и неговата страст

4 минути за прочитане

Роден в Германия, в семейството на баща-германец и майка-българка, в ранното си детство той прекарва девет години в София, където баща му е учител. Дори след завръщането си в Родината, той не пропуска година, в която да не се завърне в България. След пенсионирането си, д-р Юде решава да се раздели с колекцията си от изкуство, в името на редица благотворителни инициативи. Последната от тях - продажба на графики в подкрепа на дома за сираци на отец Иван от с. Нови хан. В желанието ми да запозная публиката със същността на това събитие, ще споделя откъси от днешния ми разговор с д-р Юде.

Прочетете още
Стоимен Стоилов – двете алегории

Стоимен Стоилов – двете алегории

10 минути за прочитане

Буквално преди няколко дни големият български, а и европейски художник Стоимен Стоилов завърши и подписа две монументални живописни платна (4х4 метра), които вече са разположени във фоайето на стогодишната класическа сграда на Икономическия университет. Те бяха поръчани от ръководството на авторитетното ни учебно заведение, за да се отбележат две юбилейни годишнини- 95 г. Икономически университет и 100 г. от построяването на академичната сграда. Преди един век арх. Никола Лазаров и скулптора Кирил Шиваров създават един от архитектурните шедьоври на Варна. Сега проф. Стоимен Стоилов дойде от Виена и рисува десет месеца двете мащабни композиции, с които „дописва“ красивото дело на своите предшественици. А ръководството на Университета начело с Ректора, проф. Пламен Илиев, вписва своите имена на меценати в историята на учебното заведение, редом с щедрите първосъздатели.
Прочетете още


ИЗКУСТВО ПО EMAIL?