0

Вашата колекция е празна

11 януари, 2022 3 минути за прочитане

Изкуството несъмнено е от онези дълготрайни активи, които са доказали своята устойчивост дори в най-тежката инфлация и времена на икономически трусове. Нещо повече - в историята на човечеството империи и цивилизации са изчезвали, но изкуството им е надживявало дори тях. Изкуството се е превърнало не само в стойност за възвисяване на човешкия дух, но и средство, чрез което може да опознаем всички тези изчезнали светове.

Археолози и антрополози разнищват най-скритите човешки тайни. Често това, което някога е било обект на култ към някое незнайно божество, днес добива нов смисъл и продължава да буди възхищение.

Изкуството е в състояние да надживее дори божествата, които изобразява.

Когато купуваме картини, ние ставаме посланици на ценностите, които те носят. И тези ценности често са много повече от материалното майсторство, с което са създадени. Тяхната стойност надхвърля многократно преходността на всичко видимо. И дори да признаем абсурдността на този стремеж да материализираме духовното, именно поривът на човешкия дух да признае Величието представлява най-голямото богатство. Богатство, което не можем да скрием нито под многобройните пластове на стенописите в някой древен храм, нито под унищожителната патина на времето.

В този смисъл никой не притежава изкуството. Ние сме само временни пазители и преносители на послания за бъдещето.

Преди години възрастна дама ме потърси за съвет какво да прави с колекцията от картини, които е събрала през живота си. Самата тя нямаше наследници, а знаеше, че ѝ остава малко. Първото нещо, което ѝ предложих, бе да дари картините на Софийска градска художествена галерия. Но тя не искаше. Нямаше нужда от пари, но в този момент беше убедена, че тези картини трябва да бъдат продадени. "Само така ще знам, че отиват там, където са ценени!" - каза ми тя. В следващите месеци продадох нейната колекция и развълнуваните ръце, които взимаха всяка картина ме убеждаваха в думите ѝ.

Едно произведение има свой живот и е съвсем нормално то да минава през много ръце, преди да достигне до човека, който ще го “разпознае” като свое. Преди време Ви разказах за един подобен случай с българо-немския колекционер Трифон Юде и една скулптура, която открива своето място десетки години след своето създаване.

Да, изкуството често има ниска ликвидност. Човек може да се окаже "вечен" собственик на една картина, особено ако няма пазарен интерес към автора. Разбира се, обратните случаи също са валидни, но пазарът на изкуство е преди всичко игра, в която човек търси екзистенциалните стойности на съществуване. А както всеки разбира рано или късно, времето е най-големият критик, който откроява тези стойности.

Купуваме картини на български автори


Вече близо 30 години нашата галерия е пазител на тези ценности. Както казах по-рано, никой не притежава изкуството, ние само го съхраняваме за определено време. Картините сменят своя собственик в годините и така често попадат при хора, които не споделят същите естетически предпочитания. Или идва момент, когато даден колекционер иска да се раздели с част от колекцията си. Това е естествен път за всяко произведение.

Нашият интерес е концентриран върху картини, правени през последните 50 години. И докато има много автори, които заслужават внимание, на този етап купуваме картини САМО на български художници, които вече са представени в нашата галерия. (Пълния списък може да видите тук.) Тъй като работим с много съвременни автори, винаги ще предпочитаме да вземем картини директно от тях. Това стимулира целия творчески процес и е важен за самите творци. От друга страна много от нашите автори вече не са сред живите и е разбираемо защо бихме купили техни произведения от частна колекция.

Ако желаете да предложите картини от Вашата колекция за продажба, може да изпратите снимки на cavalet@cavalet.bg За да може да Ви предложим цена за директна откупка, моля, добавете описание на картините - автор, размер и техника.

Животът е кратък, изкуството - вечно.



ИЗКУСТВО ПО EMAIL?