0

Вашата колекция е празна

14 април, 2015 4 минути за прочитане

Навярно това ще прозвучи странно, но едно от най-честите търсения в интернет, когато хората се интересуват от картини, е "картини за спалня". "Картини за стена" (абсурдна и неправилна формулировка по същността си) също е с много висок процент на заявките и предвид всевъзможните арт инсталации и пърформанси, натрапвани ежедневно от концептуалистите, това е категорична победа за изящните изкуства в своята класическа форма. Но нека се върна на "картини за спалня" - не защото тези творби се експонират по презумция на стена, а защото това търсене събужда някои интересни противоречия, които бих искал да анализирам в контекста на антропологията на изкуството.

Наскоро големият колекционер и мой приятел д-р Ернст Юде сподели с мен любопитен анекдот от живота на немския импресионист Макс Либерман. Ценител на неговото творчество отива при художника и иска от него картина за дома му - творба, която да се вписва добре в новия архитектурен шедьовър на купувача. Либерман му отговаря лаконично, че ако той направи картина за него, ще трябва да поръча на архитекта нов дом за неговото произведение.

Либерман е известен и с други примери, които защитават позицията му на творец. Виден хирург иска от него експресен портрет на жена си, която има рожден ден след броени дни. Либерман му казва:

- Работата Ви завършва със смъртта на Вашите пациенти, но моите портрети ще останат за моя слава или за мой срам.

И отказва поръчката.

Тази позиция не изразява нарцистичното задоволство на един творец. Това е илюстрация на ценностите в нашата цивилизация.

Картините са повече от декорация за интериора. Именно те са тези, които дават живот на едно пространство и го изпълват с енергия. Човек сменя дома си, но носи със себе си колекцията си от произведения на изкуството. Невероятно е как, подреждайки добре познатите си творби в ново жилище, човек вече се чувства у дома си. А имате ли детски спомени за картините вкъщи? Тези фрагменти от детството се вкореняват дълбоко в човешкото съзнание и носят усещане за топлина и уют. Изкуството минава далеч зад границите на утилитарния интериорен дизайн и пренася ценностите си от поколение на поколение.

Ако оставим настрана колекционерската страст към купуване на определени творби, художници или жанрове, то най-сигурното решение за избор на картина е да се оставим на първоначалната емоция, с която ни завладява едно произведение. Не бих препоръчал изборът да се прави спрямо дивана в хола, килима или цвета на стената. Всички тези детайли са преходни спътници в нашия живот. Посланието, което изразява творецът се простира далеч отвъд материалния свят. Внушението му е силно и ще покорява сърцата на децата ни, дори когато нас ни няма. Може да се досетите къде ще бъдат тогава дивана, килима или всичко останало...

Избор на жанр:

Разбира се, когато искаме да създадем един свят на уют и хармония в нашия дом, можем да помислим за това творби от какви жанрове да подредим във всяка от стаите. Така погледнат, този въпрос се свежда по-скоро до едно стилово или жанрово обобщение, което може да ни помогне в избора, както и в аранжирането на съществуваща колекция. Всяко едно произведение е активен участник в диалога със зрителя, то отправя към нас определени нагласи и усещания, които са характерни за различни моменти от нашето ежедневие.

Така например жанрове като голо тяло и пейзаж са особено подходящи за спалня. За кухня и трапезария са интересни натюрмортите и интериорите. За хол това биха били по-големи пейзажи, фигурални композиции или портрети. Портретите също са интересно решение за работен кабинет или офис, макар и за там да са типични повече абстрактните творби. Картини за детска стая могат да бъдат различни фигурални композиции, в които авторите разгръщат мащаба на своята фантазия. Това, разбира се, са най-общи насоки, които за индивидуалния случай могат да бъдат и неподходящи.

Избор на техника:

Ако все пак се окажем пред труден избор и все още не можем да вземем решение, можем да помислим и от гледна точка на познатите използвани техники. Графиките, в това число офорт, акватинта, суха игла и различни видове гравюри върху метал или дърво, трябва да се експонират на стени, където няма пряка слънчева светлина. Това се отнася с пълна сила и до пастела, както и до повечето техники върху хартия. Продължителното излагане на ултравиолетови лъчи е в състояние да повреди използваните пигменти или дори да доведе до изменения в структурата и цвета на самата хартия. Поради тази причина изброените техники са особено подходящи за коридори или по-тъмни северни стаи.

Живописни техники, които не изискват рамкиране зад стъкло, стоят добре и в светли стаи. Това са основно картини, рисувани с маслени или акрилни бои върху платно или други твърди повърхности като фазер и дърво. Макар и сега да се предлагат качествени стъкла, които не позволяват на светлината да се отразява и да създава бликове, от които не виждаме самите творби, крайният ефект никога не е толкова добър. Фактурата на живописта изисква да бъде непосредствено възприемана, защото често тя е съществен елемент от авторовия стил.

Избор на формат:

Малкият формат е като поезия във визуалните изкуства. Той не носи декоративно-монументалния характер на големите живописни творби, а изисква специално внимание. Той събужда в зрителя желанието да бъде “прочетен” и предразполага към интимност. Мястото му не е на големи празни стени. Малкият формат стои добре в ниши, на колони, над мебели и като цяло в по-интимни пространства. Добре е да се помества в група с други малки творби.

Средният и голям формат картини имат близки внушения в интериора. Подходящи са за големи стаи и дълги празни стени. За тях е задължителна необходимата дистанция, от която да ги гледаме. В спалнята е нормално да има малко творби с повече въздух между тях, докато за другите стаи добре стои групирането им в близко разположени композиции.

В този ред на мисли, аранжирането на картините представлява сложен композиционен процес, който не може да бъде засегнат в тази статия. Той се подчинява на множество фактори като стилистика, техника, формат, живописни и цветови особености, композиция, осветеност на стените и прочие, като по този начин се засягат на практика всички аспекти на изобразителното изкуство.

И накрая, преди да купите просто някоя “картина за стена”, направете връзка с галерия, която може да Ви консултира професионално. Тези консултации не струват нищо, а могат да Ви ориентират в широкия свят на изкуството. За всички въпроси винаги може да се свържете и с нас!

P.S. Не забравяйте, че всички картини могат да променят лесно мястото си и така да изграждате дома си в хармония с Вас самите.

Валерий В. Пощаров


ИЗКУСТВО ПО EMAIL?